News

News



Maria Gaspar och Gabriella Eliasson vid utsättning av ett 20-tal behållare för textilinsamling på återvinningsstationerna i Trelleborgs kommun. Här på Reparatörsgatan.

I Sverige är vi sämst i Europa på att tillvarata de resurser som faktiskt kläder, skor och textilier utgör. Vi förbrukar 130 000 ton textilier per år och av den mängden hamnar endast 27 000 ton i klädinsamlingar. Det mesta hamnar tyvärr i det brännbara hushållsavfallet.


Textil Recycling hanterar insamling av alla textilier, kläder, väskor och skor för återanvändning och återvinning till förmån för miljön.

 

Vid sorteringen väljs användbara textilier ut för återanvändning och det som inte kan återanvändas fiberanalyseras och får ett nytt liv som bland annat isoleringsmaterial, kartong, tvättlapp och nya textilier.


Textil Recycling stödjer Malmös hemlösa genom att skänka insamlade täcken, kuddar och filtar till Skånes Stadsmission.


Du kan lämna alla typer av kläder, textilier och skor så länge de inte är våta eller kraftigt nersmutsade. De ska vara väl förpackade i förslutna plastpåsar eller säckar.


Detta kan du lämna: kläder, skor, väskor, gosedjur, täcken, huvudkuddar, prydnadskuddar, filtar, lakan, dukar, handdukar, badlakan, tyger, skärp, garn, dun, trasmattor, sängöverkast, gardiner, leksaker.

”Textilexporten gör mer nytta än skada”

https://www.svd.se/textilexporten-gor-mer-nytta-an-skada

Anonym tomte la julklappar i textilcontainer – ”Det här är en vardagshjälte!”


http://www.sydsvenskan.se/2016-11-30/anonym-tomte-la-julklappar-i-textilcontainer-det-har-ar-en-vardagshjalte

De nya kärlen för textil återvinning finns vid återvinningsstationer runt om i Motala och i Mjölby. Cristel Palmqvist är VD för det sociala företaget Textil recycling.


http://ostgota.lokaltidningen.se/nu-kan-aven-textilier-atervinnas-/20160317/artikler/703169743

Textilrecycling stödjer införandet a certifieringssystemet som är riktat mot aktörer inom textilinsamling.


Link: http://www.textilecommitment.org

Som ett led i vårt fortsatta miljöarbete kommer Höganäshem tillsammans med Textilrecycling Sverige AB att placera ut kärl för för textilåtervinning.


Link: hoganashem.se

Återvinningsprojekt I Trelleborgs Kommun


Link: http://www.trelleborg.se/sv/bygga-bo-miljo/avfall-atervinning/sortera-avfall/textilinsamling/


Textilinsamling

Släng inte kläder och textil i onödan! Nu finns insamling för textil, skor och leksaker på ett 20-tal av återvinningsstationerna (ÅVS) i kommunen samt på återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn (ÅVC).

Arlövsföretag skickar tonvis av textilier till Polen

SYDSVENSKAN


http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/arlovsforetag-skickar-tonvis-av-textilier-till-polen/


ARLÖV. Cirka 15 ton textiler går varje månad från det relativt nystartade företaget Textilrecyling i Arlöv till en sorteringsanläggning i Polen.

Kommuner och fastighetsbolag i Skåne är företagets främsta kunder.

– Vi har startat i Skåne, men vår plan är att nå upp till Stockholm. Vi har en filial i Norrköping till exempel, berättar regionansvarig Maria Gaspar.

 

Men det är än så länge i Skåne som Arlövsföretagets gröna 120 insamlingskärl främst står. Textilrecycling är ensamt företag på den svenska marknaden och de följer den textila återvinningsdebatten noga. Ett producentansvar skulle kunna ge dem nya kunder.

 

– Det är inte helt lätt att veta hur ett producentansvar ska fungera, men vi vill gärna vara med, säger regionchef Maria Gaspar.

 

All textil som samlas in går till en sorteringsanläggning i Polen, en av Europas största.


Lotta Carlsson, platschef, och Maria Gaspar, regionchef på Textilrecycling säger att företaget koncentrerar sig på Skåne i inledningsskedet.

”Men vi hoppas kunna växa upp till Stockholm”.


– Det är där som kläderna och textilierna sorteras till återvinning eller till återbruk. I dagsläget är det mellan 10–15 procent som går till återvinning.

Textilrecycling tar emot alla former av textilier, slitna som helt användbara.

– Vi har ett samarbete med Stadsmissionen och försöker plocka ut täcken, filtar och kuddar till deras verksamhet för hemlösa, berättar Maria Gaspar.


Företaget sysselsätter idag tolv personer och vd Cristel Palmqvist vill gärna anställa tidigare långtidsarbetslösa eller personer som har haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden på grund av ett funktionshinder. Lotta Carlsson, som har en hörselskada, började arbetsträna hos Cristel Palmqvist efter att ha varit arbetslös en längre tid.

– När jag blev anställd så tyckte Cristel att jag skulle prova på telefonförsäljning. Jag tänkte först vad menar du? Hur ska det fungera med en texttelefon? Men det gjorde det – oftast i alla fall, berättar Lotta Carlsson som numera är platschef på Textilrecycling.

 

När vi träffas är hon på väg till Sjöbo och ett möte med polisen för att diskutera hur det går att undvika stölder ur insamlingskärlen.

 

Ihopknutna påsar med torra och gärna rena textilier är det bästa ur både återbruks- och återvinningssynpunkt.

– Men ibland hittar vi våta kläder som tryckts ner och de kan förstöra en massa andra kläder. Men 95 procent av dem som lämnar i våra kärl sköter sig, säger Lotta Carlsson.

 

Affärsidén i företaget är att kommuner och fastighetsbolag ger dem tillstånd att sätta upp sina kärl för att ge de boende en service. Betalningen är de textilier som samlas in som företaget sen säljer vidare efter sorteringen i Polen.

 

– När jag kom hit i september i fjor så trodde jag inte att det var sant att vi hade så mycket kläder och textilier. Ännu mindre att vi slängde så mycket, berättar Maria Gaspar.

 

TEXT: LOTTA SATZ